dimarts, 29 de desembre del 2009

Valoració del Bloc

En primer lloc, he de dir que el bloc m'ha resultat una eina molt útil, no només per sí sol, sinó per les demés eines i pàgines web que "m'ha obligat" a utilitzar.
He descobert tot un món de possibilitats que desconeixia pràcticament per complet pel que fa a aquest tipus de llocs web, alhora que m'ha servit per habituar-me a fer servir recursos que m'han estat i em seguiràn sent molt últils tant en el dia a dia com pel que fa a la carrera.

Sobretot, ha estat quelcom que m'ha ajudat a prendre consciència de fins a quin punt resulten importants les noves tecnologíes dins l'ambient educatiu, ja que ha estat una experiència totalment innovadora i desconeguda per a mi.

Tot i així, també hi tinc una petita crítica a fer: personalment, en alguns moments, s'ha convertit per a mi en un factor de pressió i estrés més que no pas d'ajuda. Tot i que les activitats a dur a terme han estat molt interessants i instructives, el fet d'haver-les de realitzar amb una continuitat tant poc pausada (és a dir, molts treballets petits massa seguits), m'ha resultat una mica massa opressiu, em treia molt de temps, i a vegades em posava nerviosa perquè no hi tenia desemboltura, cosa que em ralentitzava encara més la feina.

De totes maneres, el balanç que en trec és positiu, ja que aquests moments d'estrès que comentava, m'han servit per aprendre a utilitzar els recursos que abans anomenava, d'una manera més fàcil i fluida. Tinc doncs la seguretat, que aquesta eina no es tractarà de quelcom efímer, ja que tot el que ja hi ha, em servirà per a futures consultes i/o exemplificacions; així com també el podré seguir utilitzant al llarg de la meva carrera.

Així doncs, fins aviat!

El regal d'un bon llibre!

Pel meu aniversari, em van regalar un llibre que des de bon principi em va cridar l'atenció tan sols pel seu títol: Totes les coses que no ens vam dir, de Marc Levy.
No vull desvelar res pel que fa a la història del llibre, però si que em cal dir que l'he trobat preciós, m'ha agradat molt tant la trama, com la manera com està escrit (tot i que n'he llegit la traducció al català, ja que amb el francès no m'hi entenc massa).
Val a dir, que si el llegiu, trobeu el sentit pel qual jo l'he pogut "relacionar" d'alguna manera amb GTIC... Tot i que no tracta d'ordinadors, la tecnologia hi és molt present, però d'una manera molt especial i diferent, igual que com crec que haurà de ser-hi quan la emprem a l'aula amb els nostres alumnes, per tal de no convertir-la en un espai amb activitats similars a les que puguin fer a casa seva.

Com que no tinc cap intenció de desvelar ni una engruna de la història, copiaré el text de la contraportada, i a veure si aconsegueixo fer les dents llargues a algu!

"Uns dies abans de casar-se, la Julia rep una trucada del secretari particular del seu pare. Tal com s’havia imaginat, Anthony Walsh —un home de negocis brillant, però distant com a pare— no podrà assistir a la cerimònia.

Aquest cop, però, la Julia haurà d’admetre que l’excusa és perfecta: el seu pare és mort!

La Julia no pot evitar veure, darrere d’aquest acte, l’última picada d’ullet del seu pare, sempre amb un do particular per desaparèixer en el moment menys oportú i canviar el curs de la seva vida.

L’endemà de l’enterrament, la Julia descobreix que el seu pare li reserva una darrera sorpresa: sens dubte, el viatge més extraordinari de la seva vida… i potser, per a tots dos, l’única ocasió per explicar-se, per fi, tot allò que mai no s’havien dit."

Aquí en deixo la imatge de portada a l'edició en català, si hi cliqueu, anireu a parar a la pàgina web oficial de l'autor, on hi podreu llegir les ressenyes d'aquest llibre i tots els altres que ha escrit (la pàgina web està en anglès i en francès):

Les meves dues activitats preferides

Pel que fa a les activitats que hem anat fent al llarg del curs, si n'he de destacar dues que m'hagin agradat més que la resta, són les següents:

- En primer lloc, l'activitat sobre l'anàlisis d'un anunci televisiu.
El motiu pel qual he triat en primer lloc aquesta activitat, ha estat perquè em va resultar quelcom molt entretingut i interessant de fer. Em vaig passar una bona estona rebuscant entre els anuncis que tenia a la meva memòria, i aquells que hi havia al YouTube que podíen ser bons, finalment em vaig decidir per un d'aquests últims, ja que em va agradar molt tant l'anunci, com el fet que estigués creat amb ordinador.
Crec que va resultar molt interessant analitzar quelcom que, de bon començament, pot semblar tan banal i poc important com és un anunci publicitari, doncs cal prendre consciència de la influència que aquests tenen en les nostres vides, ja que els veiem dia a dia, en memoritzem alguns, ens desagraden d'altres, se'ns enganxa la melodia, etc...

- La segona activitat que em va agradar va ser el comentari de les metàfores de Crook.
Pot resultar sorprenent que m'hagi interessat per una activitat tant "teòrica", però la raó per la qual m'ha agradat molt ha estat perquè, tot i que no la vaig fer presencialment a classe, ja que aquell dia estava malalta, sí que m'ho vaig llegir i vaig fer tot el que es va fer a classe (menys el dictat, que no el vaig poder realitzar, però me'l van comentar algunes companyes).
Em va semblar molt interessant la manera d'enfocar metafòricament els diferents tipus d'usos de l'ordinador, i em van agradar les activitats proposades per a veure ben bé quin tipus de programes s'utilitzaven en cada cas.

En resum, però, he de dir que també em van agradar d'altres activitats, com ara el retoc d'una fotografía, que em va permetre treure el cantó més "artístic", o l'enregistrament i modificació de la meva veu, que va resultar molt divertit.

dimarts, 22 de desembre del 2009

Les últimes sessions de COED

DESCRIPCIÓ
Pel que fa al dia 14 i al dia 18, les activitats van ser com sempre, dilluns exposicions de territori, on la Marta Pintos i jo vam fer la nostra, que tractava sobre Sabadell, ja que és la ciutat on, des de encara no fa un any, visc independitzada i en parella.
Divendres dia 18, hi van haver algunes de les últimes recitacions de poesies i contes, i també els dos últims debats.
Vam haver d'entregar a la Lluïsa la nostre autoavaluació sobre la recitació, en cas de que ja la tinguéssim, i vam marxar.
Dilluns dia 21, va ser definitivament la última sessió de COED, on es van finalitzar les exposicions sobre el territori, i vam haver d'entregar el dossier d'avaluacions als professors.

REFLEXIÓ
Especialment sobre la exposició de territori que vaig fer juntament amb la Marta, he de dir que en vaig quedar força satisfeta, ja que a més de que vaig aconseguir no posar-me tant nerviosa (tot i que encara ho estava, i suposo que se'm devia notar), em va servir per a conèixer millor la ciutat de la qual ara formo part, i per veure la evolució que aquesta, com tantes altres ciutats catalanes, ha tingut al llarg dels segles.

APROFUNDIMENT
Per a concloure, crec que cal dir que totes aquestes activitats que hem anat fent a COED, ens han ajudat a entrar dins el món de la oralitat, cosa que com a mínim jo, no tenia pas gaire present, i que de segur ens resultarà absolutament imprescindible el dia de demà.
A part d'això, crec que han estat activitats molt enriquidores tant a nivell linguístic, com cultural, no em costa gaire imaginar-me d'aqui uns anys comentant "vaig cursar una assignatura a primer de carrera, on em van ensenyar a parlar bé en públic, no imagines com n'estic d'agraïda!".
Així doncs, només cal esperar!


Fins ben aviat!

dilluns, 21 de desembre del 2009

Aprenentatge i TIC: Les metàfores de Crook

Charles Crook, autor del llibre Ordenadores y aprendizaje colaborativo, ens enumera quatre tipus de metàfores, per a explicar de quina manera l'ordinador pot ajudar a l'aprenentatge:

- Metàfora de l'ordinador com a tutor: Fa un paral·lelisme entre la interacció mestre-alumne i la de ordinador-alumne, on el primer factor (ja sigui mestre o ordinador) inicia una activitat, a la qual l'alumne respon, i que posterorment és avaluada per aquest primer factor. El problema que tenen aquest tipus de programes, és la dificultat de detectar de manera intel·ligent els errors d'un alumne mitjançant un ordinador. Per a reflectir aquest tipus de pràctiques, vam fer una activitat de fer un dictat amb el word, i corregir-lo posteriorment entre un company i nosaltres mateixos.

- Metàfora de l'ordinador com a alumne: Aquesta metàfora és l'antítesis de l'anterior, ja que és l'alumne qui domina i fa servir l'ordinador per als seus fins i de la manera que ell/a desitgi. Papert, va crear el concepte de "micromón", on és l'alumne qui construeix conceptes a partir de les seves exploracions, a través de l'aprenentatge per descoberta. El programa que vam utilitzar per a crear el que vam voler va ser el LOGO, on constuïrem a través d'ordres concretes que donàvem al programa.

- Metàfora de l'ordinador com a simulador: Es tracta d'un aprenentatge també per descoberta, similar als micromóns de Papert, però on s'hi empra un simulador, que es tracta d'una evolució dels sistemes tutorials, el grau de llibertat de l'usuari és més limitat, donat que els paràmetres ja estàn acotats, i només poden ser manipulats, però no és possible afegir-ne de nous.
El programa utilitzat per a exemplificar aquesta metàfora és el Crayon Physics, es tracta d'un "minijoc" on cal dibuixar camins per a fer avançar una rodona fins que arribi a una estrella.

- Metàfora de l'ordinador com a eina: L'ordinador es tracta, avui en dia, d'una eina de treball habitual tant a casa com a l'escola i a la feina. Per als nens resulta molt beneficiós començar a treballar des de ben petits amb eines que els ajudin a gestionar i organitzar la informació.
No és que l'ordinador es converteixi en el centre de noves experiències per excel·lència, però sí que ha d'esdevenir un amplificador d'aquestes experiències.
A la pàgina web Xtec, dins la "zona click", trobem una activitat que s'ajusta al perfil d'eina de treball: l'utillatge químic.

divendres, 11 de desembre del 2009

11/12/2009

DESCRIPCIÓ
Avui m'agradaria centrar-me en el fet que m'ha tocat a mi recitar.
La classe ha tingut sempre les dues parts, ja tradicionals, de recitacions i debats, amb les avaluacions corresponents per part dels companys.
El fet significatiu per a mi ha estat, doncs, el meu torn per a recitar.

REFLEXIÓ
Sempre he estat una persona amb força por escènica. He estudiat música molts anys, i els nervis i nusos a l'estòmac abans de fer una audició han estat quelcom que mai he aconseguit superar.
És positiu doncs, remarcar el fet de que m'he fet conscient de que poc a poc estic aconseguint perdre aquesta por, encara que sigui a força de passar-ho malament en les meves primeres intervencions.
Encara que no és el mateix parlar davant de nens, que davant de companys i professors, crec que és molt important superar els nervis que aquests darrers a vegades provoquen, donat que cal tenir la fortalesa i la capacitat d'expressar-se bé en públic, sigui davant de qui sigui.

APROFUNDIMENT
M'agradaria copiar el fragment de poema que vaig recitar. Es tracta d'un fragment de L'Atlàntida de Jacint Verdaguer, concretament pertany al cant segon: l'hort de les hespèrides, i diu així:

Ai Atlàntida trista! Més ai de qui et diu mare!
Que si veiem lo dia renàixer serà prou!
Puix, mot per mot, l'auguri se va complint del pare,
que amb sos Atlants, sa pàtria, sos déus i tot conclou.

"Fórem gegants", morint-se digué: "nostra alenada
féu suar a la terra de por i ploure sang;
la coma que aturar-nos volia és arrasada,
i els boscos i mar ample no ens eren entrebanc.

"De Líbia arrabassàrem Harpies i Amazones,
per ella esparverant-les com a pardals esquerps;
tenyírem sos saulons amb sang de les Gorgones,
garfint per escapçar-les son dur cabell de serps.

"Los Pirineus, los Alpes, los Apenins rompérem;
quan de carnatge i guerra lo cor nos digué prou,
pobretes!, ja a l'Europa i a l'Àfrica tinguérem
a nostres peus junyides, com dos vedells al jou.

"Fins al cim (mes a l'ésser al capdamunt tot tomba!).
A foc i a sang Atenes arramba'ns cap ençà,
i al veure'ns de recules, l'Atlàntida, com tomba,
dessota nostra fèrrea petjada ressonà.

"S'aterra el meu imperi que n'aterrà tants d'altres!
Aquell que a nostres passos se desvetllà en Orient,
amb nou alè de vida, de mi i de tots nosaltres,
darà les cendres, ossos i anomenada al vent.

"Demà els clapers i dólmens que nostres mans alçaren
no sabran dir, com borda fillada, nostre nom;
sols respondran "som rastre d'uns gegants que passaren",
als segles que demanen d'on érem i qui som.

"I al fer-se esment de savis, de forts guerrers i destres,
se giraran un dia los ulls a sol ixent,
i oblidaran, fent glòria d'inspiració, els nous mestres
que alguns astres del món sortiren d'Occident

diumenge, 6 de desembre del 2009

És Nadal!

Bé doncs, per aquestes dates, que sempre es fan especials i nostàlgiques, m'agradaria compartir una cançó que m'agrada molt!



Ara que la nit s'ha fet més llarga
Ara que les fulles ballen danses al racó
Ara que els carrers estan de festa
Avui que la fred du tants records

Ara que sobren les paraules
Ara que el vent bufa tant fort
Avui que no em fa falta veure't, ni tan sols parlar
Per saber que estàs al meu costat

És Nadal al meu cor
Quan somrius content de veure'm
Quan la nit és fa més freda
Quan t'abraces al meu cos

I les llums de colors
M'il·luminen nit i dia
Les encens amb el somriure
Quan em parles amb el cor

És el buit que deixes quan t'aixeques
És el buit que és fa a casa quan no hi ha ningú
Són petits detalls tot el que hem queda
Com queda al jersei un cabell larg

Vas dir que mai més tornaries
El temps pacient ha anat passant
Qui havia de dir que avui estaries esperant
Que ens trobéssim junts al teu costat

És Nadal al teu cor
Quant somric content de veure't
Quan la nit es fa més neta
Quan m'abraço al teu cos

I les llums de colors
M'il·luminen nit i dia
Les encén el teu somriure
Quan et parlo amb el cor

Bones Festes!

dissabte, 5 de desembre del 2009

Del 23 de novembre al 4 de desembre

DESCRIPCIÓ
Aquestes dues setmanes, hem repetit el mateix procés que ja s'ha convertit quasi en un ritual, les recitacions i debats els divendres, i hem començat ens dilluns a fer les exposicions sobre el territori.
Unes exposicions que cal fer per parelles, utilitzant recursos tecnològics (ja que seràn avaluades per a COED i també per a GTIC), i centrant-se en una part del territori que nosaltres podíem triar lliurement. Aquestes exposicions seràn avaluades per tots els companys del mateix petit grup, en una graella que ens va donar la Lluïsa, i que posteriorment, li haurem d'entregar.

REFLEXIÓ
Donat que dels debats i de les recitacions, ja n'he parlat força, m'agradaria centrar-me en les exposicions de territori.
Aquest exercici no es tracta només d'una nova manera d'habituar-nos a parlar i exposar en públic, sinó que també ens ha ajudat a realitzar una bona presentació, servint-nos de tota mena de recursos tecnològics que ens resultaràn imprescindibles quan exercim de mestres, com ara un vídeo, o bé un PowerPoint.
Per altra banda, crec que és molt interessant que la temàtica sigui del territori, ja que ens dóna la oportunitat de tenir quatre pinzellades sobre tot de llocs nous (o no tan nous), la seva història, tradicions, festes, etc. És una molt bona manera de conèixer una mica més la terra on vivim i a la que pertanyem.

APROFUNDIMENT
Els llocs exposats fins al moment han estat: l'Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat, Begues, Olesa de Montserrat, Sitges, Girona, Sant Boi de Llobregat, el parc natural de Collserola, i per últim, Tremp i Berga.
Totes les persones que es van encarregar de fer aquestes exposicions, van buscar els trets distintius i més atractius de la terra que van triar, fent-ne doncs una apreciació positiva, i convidant-nos a visitar-les aviat.

divendres, 4 de desembre del 2009

Conferència: Web 2.0

La conferència que vam anar a veure, es va donar al cibernàrium, que es tracta d'un espai de formació i divulgació, així com alfabetització i capacitació digital, gratuït i obert a tothom.

El primer tema tractat a la conferència va ser el de la escola en la societat de la informació. El que cal és obrir aquesta escola, acabar amb l'antic sistema on el coneixement del mestre és allò que val.
Cal educar als nens a triar la informació que volen agafar, donat que tota la que se'ls ofereix és incalculable.
Pel que fa a la Web 2.0, va ser promoguda per Tim O'Reilly. Es tracta d'una transició de webs tradicionals, amb els seus "webmasters", que són els propietaris i encarregats de fer-la funcionar, a webs fetes per i per als usuaris, on són aquests els que col·laboren i en fan un manteniment continuat.
Dins de les Webs 2.0, hi ha diverses eines que per als educadors poden resultar importants. Algunes d'aquestes són el "vozMe", que es tracta d'un programa que llegeix textes, tot i que cal perfeccionar-lo; o "l'Aprobbo", que és un programa que indica si el treball que s'està analitzant amb aquest és copiat d'alguna web, o no.

Ens van passar un petit test personal en el que haviem de respondre si coneixiem o no alguns programes. Personalment, va ser molt decepcionant descobrir que realment en conec molt pocs, cosa que em va animar a explorar-ne, o com a mínim entrar a la web d'alguns de nous.

Ens van passar també un video, que em va agradar i impressionar molt, i que per tant vull deixar aquí inserit:


Crec que va ser una confenrència força interessant per algunes dades i informació sobre programes que aportaven, però també he de dir que em va resultar una mica massa llarga i pesada de seguir. Crec que hi havia informacions que s'haurien pogut sintetitzar, o bé proporcionar-les per escrit al final de la conferència, però no anar-les llegint en veu alta. També crec que el test hauria d'haver estat respost i recollit abans de començar la conferència, de manera que en aquesta només s'hi comentessin els resultats, en comptes de parar a comptar les persones que responíen a cada programa.

dijous, 3 de desembre del 2009

Problemes amb el blog?!

Avui a classe s'havien de començar a fer els exercicis de WebQuest i de Projecte Telemàtic, un cop he pujat una de les dues entrades, la que he pogut fer allà, m'ha sorgit un problema: Tot el meu bloc s'ha descentrat i ha perdut la configuració: De vegades es quedava centrat a la pàgina, d'altres es veien dues columnes irregulars... He mirat la secció de configuració, i no hi havia res canviat, així com tampoc s'ha arreglat canviant-ho jo expressament.
Aleshores he provat d'obrir-lo des de l'internet explorer en comptes del firefox, i sorprenentment s'ha obert normal i correctament!
M'hi he seguit barallant una estona, però no n'he trobat la solució.
El Xavier m'ha proposat que m'ho mirés des de casa, i que fos com fos, en fes una ressenya al bloc.
Doncs bé, m'ho he anat a mirar des de casa, i quina ha estat la meva sorpresa al trobar que des d'aqué es veu correctament!
No tinc ni idea de què pot haver passat, però la qüestió és que sembla que s'ha solucionat, així doncs, marxo a seguir fent feina, que n'hi ha per donar i regalar!
Fins aviat!

Projectes Telemàtics

He decidit escollir una web de projecte telemàtic dirigit a nens de cicle inicial de primària, i la adreça de la web és la següent:

http://www.lacenet.org/de3en3/

La web es divideix en dues branques: la d'endevinalles i la de contes. Totes dues tenen les opcions de: inici, escoles, enllaços, mestres inscripció, i crèdits.
La secció de contes, et dóna la opció de veure qui són els personatges de la web, així com poder "crear" un conte en el que s'hi triin un nom, una acció, i un complement. Després s'hi pot seleccionar el títol del conte, l'inici, el nus, i el desenllaç, i per últim, s'envia a la pàgina. També hi ha una tercera opció, que és la de "Tots els contes", on s'hi recullen tots els contes enviats per un mateix usuari (és una suposició, ja que he intentat fer un conte per veure com anava, i no me'n he sortit, i en aquesta secció tampoc no me'n apareix cap).
A la secció d'endevinalles, també hi trobem una opció per a veure la presentació dels personatges, una altra on es pot enviar una endevinalla pròpia, i una tercera on pots "jugar amb endevinalles", allà trobem un parell d'endevinalles, les opcions per a obtenir 3 pistes, i la barra on s'introdueix la resposta.

Trobo que aquesta web es molt adequada per als nens de cicle inicial, ja que els dóna eines amb què pensar, inventar, imaginar, i escriure, alhora que s'ho passen bé. Crec que és una molt bona opció per a començar a familiaritzar-los amb el món de les webs, i que alhora, tal com ja he dit, els fa ésser actius, autònoms, i aprendre.

WebQuest

He decidit triar una WebQuest sobre filosofia, ja que es la carrera que he estat fent els dos anys anteriors, i que més endavant vull acabar, i m'ha fet il·lusió trobar aquesta:

http://www.xtec.cat/~lmonteis/wqplato/

Es tracta d'una WebQuest que pretén investigar sobre la filosofia de Plató, la metafísica, l'epistemologia, l'antropologia, l'ètica, i la política que feia.
Dins la mateixa web, s'hi poden trobar enllaços dels recursos que els alumnes necessiten llegir-se per a realitzar el treball, quins exercicis han de fer i com, i links amb informació d'interès sobre la temàtica escollida.
Hi ha una altra pestanya, on hi ha un quadre per a realitzar una autoavaulació del seu treball segons diferents aspectes, segons la presentació, i segons el treball individual.
El treball en sí l'exposen a la WikiPlató, i les seves opinions personals les pugen a un bloc de treball personal.

Trobo molt interessant el fet de poder treballar d'aquesta manera, via internet, creant una web, i "entregant" el treball via internet. M'hauria agradat disposar d'aquests recursos quan jo estudiava a l'escola, però com a mínim, ara tindre la oportunitat d'ajudar a estudiar a altres nens amb tot allò que m'hauria agradat però no hi havia.